Hoe verandering leuk kan worden gemaakt

Vorige week zag ik een leuk filmpje op een tweet van Joost Maas (www.ijsbreker.net) over verandering. Ik moest direct denken aan een voorbeeld van mij zelf, in mijn eigen stad. Een voorbeeld waardoor ik ervaren heb hoe weerbarstig verandering kan zijn. Zo ga ik, als ik boodschappen doe, altijd op de fiets naar de stad. Scheelt een boel (file)tijd en is bovendien goed voor het milieu én mijn lijf. Enkele jaren geleden was er plotseling een stoplicht (verkeerslicht heet dit officieel, maar dat is een foute benaming volgens mij) neergezet. Dit om het verkeer komende uit de zijstraatjes te helpen om ook op de ‘hoofdweg’ te komen. Dit gaat om ongeveer 1 voertuig per 3 keer ‘licht op groen’, in de spits misschien iets meer. Ja ja, beste lezer u merkt het al ik heb weerstand. Jarenlang weigerde ik dan ook om op voorhand te stoppen als het licht rood was. Ik was zo overtuigd dat, hoe ik het altijd had gedaan, toch helemaal goed was. En bovendien, wat een onzin zo’n ‘stop’licht voor zo weinig verkeer. Los van het ethisch (en juridisch) oordeel dat iedereen hierover kan hebben werk ik mij hierdoor wel bewust van al die mensen die tegen de meeste veranderingen (bijvoorbeeld in hun organisatie) zeggen: “hoezo? Ik doe het toch zeker al jaren zo. En dat ging toch ook altijd prima?” Tot mijn grote verbazing moest ik onderkennen dat ik dus ook zo’n ‘hakken in het zand type’ kan zijn. Ik kon snappen hoe lastig het is om juist deze mensen, ook zoals ik dus, mee te krijgen.

Het filmpje wat ik net noemde is heel anders. Dat laat zien hoe je mensen juist méé krijgt bij veranderingen. Namelijk door het aantrekkelijk en spannend te maken. Kijk, laat je verassen en wordt enthousiast. En bedenk daarna hoe bij jou (of in jouw organisatie) veranderingen die niet van harte gaan aantrekkelijk kunnen worden.

Veel plezier!

Een Reactie op “Hoe verandering leuk kan worden gemaakt

  1. Hou Erik,

    Leuk om te zien hoe je het filmpje weer hergebruikt. Hergebruik is goed gebruik. En inderdaad; iedereen kent weerstand bij verandering; sorry ik bedoel natuurlijk ik ken het ook. Kunst is om het te herkennen en er weer iets constructiefs van te maken. Hoe? Bel of mail me 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s