Bevlogenheid

Uit een onderzoek van Arbo-diensten blijkt dat in 2011 het aantal burn-out “gevallen” met 11% is gestegen. Gemiddeld verzuimde de werknemer met een burn-out 189 dagen. Volgens hoogleraar W. Van Rhenen (Nijenrode) kost uitval van werknemers 11 miljard euro per jaar.

Slechts 15 tot 20% van de werknemers is echt bevlogen. Van de rest is 10% opgebrand en 15% gestrest. Met die 55 tot 60% kun je veel als je ze weer weet aan te sluiten op hun ‘energiebronnen’. 

Er komt steeds meer aandacht voor het voorkomen dat werknemers ziek worden of uit het arbeidsproces raken. De term “bevlogenheid komt in deze context steeds vaker voor. Nyenrode Business Universiteit schijnt hiervoor zelfs een speciale nieuwe leerstoel te hebben opgericht: ‘engagement & productivity’. Bevlogenheid (engagement) is dan een combinatie van energie, toewijding en ‘flow’, het gevoel dat de tijd voorbijvliegt. ‘Bevlogenheid is een positieve energie die gekenmerkt wordt door vitaliteit, toewijding en absorptie. Vitaliteit wordt gekenmerkt door bruisen van energie, zich sterk en fit voelen en beschikken over grote mentale veerkracht en doorzettingsvermogen. Toewijding heeft betrekking op een sterke betrokkenheid bij het werk; het werk wordt als nuttig en zinvol ervaren, is inspirerend en uitdagend, en roept gevoelens van trots en enthousiasme op. Absorptie, tenslotte, heeft betrekking op het op een plezierige wijze helemaal opgaan in het werk, er als het ware mee versmelten waardoor de tijd stil lijkt te staan en het moeilijk is om je er zich los van te maken.’

Goed voor mens én economie

De aanname is dat het verhogen van bevlogenheid leidt tot een blijvende verhoging van de productiviteit van energieke medewerkers. Hierdoor zijn mensen beter duurzaam inzetbaar en neemt de waardecreatie van organisaties en de economie toe. Vroeger reageerden managers op klachten over werkdruk door minder van hun mensen te eisen. Inmiddels is het besef doorgedrongen dat ze het werk best aankunnen, als ze maar worden gesteund en gemotiveerd.

Bezieling en bevlogenheid

Als coach lees ik een dergelijk stuk met een verheugend gevoel van herkenning. En natuurlijk is het voor ons niet nieuw dat bevlogenheid leidt tot waarde. Coaches werken al jaren met deze invalshoek. Wel wil ik een belangrijke kanttekening plaatsen: Bevlogenheid dient, wat mij betreft, niet op voorhand tot waardevermeerdering te leiden maar is een kwaliteit op zich. Bevlogenheid komt voor een belangrijk deel voort uit bezieling. Wie op zoek gaat naar werkelijke bezieling dient dit in een ‘vrij onderzoek’ te doen door werkelijk bij zich zelf te beginnen. Dit te vertalen naar de dagelijkse realiteit van leven en werk, dat is het werkelijke beginpunt van een gezond mens.

Ik wens u veel bevlogenheid vanuit bezieling.

Advertenties

Een Reactie op “Bevlogenheid

  1. Valkuil is dat bevlogen werknemers die niet goed gecoached worden verhoogde kans maken op burn-out. Wie alleen maar geeft raakt echt een keertje leeg. Moraal, wie een medewerker coacht zou tegelijkertijd ook zijn (of haar) nasthogere moeten coachen. De meeste organisaties vormen een organisch geheel.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s