Een pleidooi voor meer nutteloosheid!

In mijn laatste nieuwsbrief heb ik wat geschreven over het ‘vertragen van de tijd’. Het is een fenomeen dat een opmerkelijke paradox in zich heeft. Door te vertragen krijg je meer tijd. Iets wat we maar nauwelijks kunnen bevatten, helemaal niet als we volop in het werk en andere ‘nuttige’ activiteiten zitten.

Vorige week begeleidde ik een team dat een dag stilstond bij hoe ze samenwerken. Een onderdeel hiervan was de specifieke bijdrage die iedereen levert in dit team. Natuurlijk komen daar aanvankelijk allerlei ‘containerbegrippen voorbij als ‘profilering, creativiteit, inspiratie, etc. Het is hierbij belangrijk om deze begrippen persoonlijk en concreet in te vullen zodat teamleden elkaar vol kunnen gaan zien. En zo werd ook het begrip ‘rust’ benoemd. Op zich zegt dit woord natuurlijk ook niet veel (of word je er zelfs een beetje moe van). Maar als iemand dan, naast de eigen uitleg, de feedback krijgt dat het in de stress en hectiek van het moment fijn is dat hij een stap terug kan zetten en rustig kan kijken naar de informatie en de feiten zoals deze er liggen, dan is er sprake van “tijdwinst door te vertragen”. Juist in het drukke moment kom je hier niet op en heb je de neiging om maar door te gaan.

Introvert en extravert

Reflectie, beschouwen, vertragen, stilte en dergelijk zijn de wat meer introverteeigenschappen die meestal minder gewaardeerd worden dan meer extraverteeigenschappen zoals actie, snelheid, scoren en gezelligheid. Altijd maar ‘nuttig’ bezig zijn, in de actie en met elkaar. Stilte wordt ervaren als stilstand en wordt dan ook vaak gemeden. Dit geldt in het dagelijkse werk en leven maar geldt ook als we één en ander in een ‘langere lijn’ beschouwen. Hoe vaak reflecteren we op wat we nu écht belangrijk vinden en welke focus we hierin kiezen? Als mensen bij mij komen met een loopbaanvraag start deze vaak met het willen (of soms zelfs moeten) verkrijgen van een andere baan. Bij wat verder doorvragen naar waarom ze dan nu nog geen andere baan hebben ligt het antwoord vaak op het gebied van ‘zich zelf niet goed genoeg kennen’. Waar ben ik nu echt goed in, waar word ik blij van in werk wat zijn mijn wensen en welke betekenis wil ik hebben? Focus vanuit deze ‘kern’ ontbreekt dan doordat er altijd ‘nuttige arbeid’ is verricht naar onvoldoende tijd is genomen om eens stil te staan bij wezenlijke vragen zoals hiervoor.

Nutteloosheid

Daarom pleit ik voor meer nutteloosheid. Voor een deel heb je dat natuurlijk in je vakantie. Maar jezelf als het ware eens ‘stil zetten’ met het oog op de bovenstaande vragen, dat gaat nog wel een stapje verder. Nu vind ik niet dat we in onze cao’s nutteloosheid zouden moeten invoeren of een soort moraal moeten prediken voor ‘verplicht stilstaan’. Maar merk ook eens bij jezelf op hoe vaak je het ook uit weg gaat. Want ergens lijkt het wel of we een beetje bang zijn om eens echt stil te staan bij wat we belangrijk vinden. We komen dan namelijk ook onherroepelijk ons zelf tegen. En mijn ervaring als coach is dat niet iedereen daar altijd op zit te wachten. Als we namelijk maar bezig blijven met activiteiten en drukte dan hoef je minder na te denken hoe het hierin met jou is. Of je met de goede dingen bezig bent of dat je vooral ook ‘geld aan het verdienen bent’? Emoties of ‘lastige’ zaken blijven ook gemakkelijk wat op de achtergrond. Dat kan zover gaan dat je maar doorwerkt zonder vreugde en denkt: ‘later als …….’.

http---thumbs.dreamstime.com-z-nutteloos-nuttig-33064416

Van nutteloos naar betekenisvol

Vanuit mijn ervaring als outplacementadviseur blijkt bij meer dan 90% van de mensen die ik begeleid heb, dat er al geruime tijd voordat er sprake was van ontslag was, van alles leek te spelen. Ze hadden er gewoon nog niet bij stil gestaan. Sta daarom eens stil bij vragen als:

Wat bezielt mij en welke betekenis wil ik hebben?

Waar ben ik echt goed in, waar haal ik energie uit en wat kost mij juist energie

Met wat en wie voel ik me verbonden?

Waarom en hoe wil ik werken?

Als je de tijd af en toe vertraagt gaat het minder om ‘nut’ maar meer om zaken als plezier, contact, diepgang, betekenisgeving en kwaliteit. Als je hierover iets weet bij jezelf dan kun je beter focussen op wat belangrijk voor je is, in je werk én in je leven. Daarom is mijn credo: Meer betekenis hebben voor jezelf en anderen met meer nutteloosheid!

Oktober 2018 Erik Schutten

Ps: Ben je benieuwd wat nutteloosheid jou op zou kunnen leveren? Doe dan mee met de drie ‘Slow days”. De eerste dag is 26 oktober.

PPS: Geen pleidooi voor nutteloosheid in cao’s maar in veel cao’s zijn wel regelingen opgenomen voor loopbaanontwikkeling. Bijvoorbeeld voor mensen uit het basisonderwijs die ouder zijn dan 45 jaar bijvoorbeeld

Advertenties

Een Reactie op “Een pleidooi voor meer nutteloosheid!

  1. Leuk om te lezen. Herkenbaar:-) Hartelijke groet, Wendy

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s