Hoe gaat het? Ja hoor, alles goed!

150113-geluk-broertje-480x678

Problemen?  Problemen? Ik heb helemaal geen problemen. Dat is een vaak gehoorde quote als ik start met een individueel of teamcoachtraject. Het suggereert alsof het niet mag dat er iets niet helemaal naar wens gaat. Hoe gaat het? Ja hoor, alles goed! Gek dus dat we in Nederland een enorme ‘advies- en coachdichtheid’ hebben. En toch is het voor veel mensen een hele drempel om de stap te nemen en een coach te zoeken; er lijkt eerst een groot probleem te moeten zijn voordat het zover komt en we om hulp gaan vragen. In de werkcontext gaat het dan vaak over verbetertrajecten, carrièrekwesties, ontslag, samenwerkingsproblemen, etc. Dit is niet overal zo. Zo hoor je er in de Verenigde Staten als manager of CEO pas bij als je een coach hebt (in ieder geval voor het Trumptijdperk).

Meer dan 90 procent van de mensen die ik coach meldden aan het einde van een traject dat ze het ‘heel waardevol’ hebben gevonden en ‘dat eigenlijk iedereen eens zo’n traject zou moeten doen’. Maar ja, dat is achteraf. En, laten we eerlijk zijn, hoe onhandig proberen we zelf ook nog steeds een deur te openen terwijl we onze handen vol hebben met dozen of iets anders.

Wat is het dan zoal wat deze mensen ‘oogsten’ in zo’n traject, wat heb je er dan aan?

Eigenlijk is BALANS de rode draad. In het algemeen geldt dat iedereen meer balans ervaart in wat hij denkt, voelt en doet. Uit de evaluaties die ik ontvang  leidt dat o.a. meer concreet tot het zetten van een belangrijke stap in het werk. Een ander leert zich meer uitspreken of weet meer ruimte in te nemen. Weer een ander leert juist om te gaan met de eigen grenzen grenzen of gevoelens. Ook is het vaak een groot goed om meer bewustzijn te krijgen op je zielskwaliteiten, je persoonlijke stijl en zicht te krijgen op wat echt belangrijk is voor het maken van je eigen keuzes. Binnen teams hebben mensen elkaar beter leren kennen en weten elkaar meer (of weer) te vinden in de samenwerking. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Toch vreemd dat er dan eerst heel wat moet gebeuren voordat we hier iets mee willen voor onszelf!

Voor mij als coach, is het ‘gemakkelijker’ werken als er sprake is van crisis (er is dan meer openheid en urgentie voor hulp). Maar waarom zo lang wachten? Meld je bijvoorbeeld aan voor een traject “persoonlijk leiderschap”. We spreken daarin niet over problemen maar gaan uit van de wens die je kunt hebben om het ‘beste wat je te bieden hebt’ in te willen zetten in je werk en leven. Niet de ‘problemen’ maar de ‘impact die je hebt’ staat centraal. Ben je hier nieuwsgierig naar, lees hier dan meer over op de website van Bureau de Poort.

Bovendien: Wie in december besluit te starten met een traject bij Bureau de Poort ontvangt 10 % korting op de begeleidingskosten.

(Dit geldt niet voor eventuele begeleidingskosten van derden.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s