Gelukkig of ongelukkig nieuwjaar: vertrouwen

Straks is het weer Nieuwjaar en wensen we elkaar het allerbeste. Wat betekent dit eigenlijk? Succes, gezondheid, rijkdom, voorspoed? In ieder geval gaat het op een bepaalde manier om een wens dat ‘alles goed’ voor je is.

Ik bereidde in mijn werk, een tijdje terug, een sollicitatie voor met iemand die uitgenodigd was voor een gesprek. Het grote voorwerk was natuurlijk al gedaan. De werkervaring, opleiding, loopbaanwaarden, drijfveren etc, waren netjes en concreet in beeld gebracht. En dan komt er dat gesprek. Zij bereidt het zo goed mogelijk voor en op een bepaalde manier is er de neiging om eigenlijk een gesprek te willen waarin succes voorop staat, als in ‘goed bevonden’ te worden.

En toch vergeten we in al dat ‘succesvol willen zijn’ meestal iets: Niet dat wat wij denken dat goed is, is het ‘laatste oordeel’ maar datgene wat het leven met ons voor heeft. En dat kunnen nemen zoals het komt, er je mee verhouden maar er ook een ‘antwoord’ op kunnen geven. En gaat het dan eigenlijk niet meer om vertrouwen? Uiteindelijk geeft het rust en vertrouwen als we qua voorbereiding op een groot moment (een sollicitatie, een nieuw jaar, een eerste date, de uitkomst van een loting) er alles aan hebben gedaan wat in ons vermogen ligt. Maar dat we daarnaast de uitkomst als het ware ‘overgeven’ aan wat het leven met ons voorheeft. En het spannende in het echte leven is dat het altijd bestaat uit licht en schaduw. Echte levenskunst bestaat eruit om met beiden om te kunnen gaan. Dat heet persoonlijke en spirituele ontwikkeling: dankbaar zijn en genieten en daarnaast groeien aan dat wat we lastig vinden. En als dit laatste lukt, is mijn ervaring, dan is dat enorm genieten en kan je dat veel voldoening opleveren.

Ik wens je in alles wat je doet en meemaakt op je pad in 2019 veel vertrouwen en het allerbeste toe.

champagne-830162117.jpg()(F0F4D9E075788C0680A0A88DDC825104).jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s