Erik Schutten

Ik ben in 1962 geboren in Enschede. Bij de keuze voor een studie heb ik erg getwijfeld tussen personeelswerk, journalistiek en leraarschap. Dit alles sprak mij aan vanuit mijn interesse voor mensen en de wereld waarin ze/we leven. Ik heb gekozen voor de lerarenopleiding en ben mijn werkende leven ook begonnen in het onderwijs. In 2 jaren drie vakken gegeven aan meer dan 14 scholen, variërend van het individueel beroepsonderwijs tot aan de bovenbouw van het VWO. Eind jaren ’80 was het moeilijk om een vatse baan te vinden en ondertussen ben ik me gaan scholen richting personeel en organisatie (vooral omdat ik dit leuk vond). Vanaf begin jaren ’90 ben ik steeds meer in het werk terecht gekomen dat op het scheidingsvlak ligt van mens en werk.

Ook ben in de jaren ’90 ik vader geworden van drie kinderen. Ik heb er altijd bewust voor gekozen om niet volledig te werken en bij het opgroeien van onze kinderen te zijn.

Toen ik 30 was ontstond er een moment van herbezinning in mijn werk als gevolg van persoonlijke omstandigheden en de veranderende kijk op het werk. Dit had veel effect op hoe ik naar mijzelf, het leven en mijn werk keek en ik werd me bewust van mijn behoefte om van betekenis te zijn, niet alleen maar een ‘functionaris’ te zijn maar meer vanuit verbinding te kunnen werken. Dit heeft er in mijn werk toe geleid dat ik een aantal keren rigoureus een andere ‘afslag’ heb gekozen waardoor ik uiteindelijk het werk doe dat ik nu doe. Mijn hart ligt hierin bij het werken met mensen die willen groeien in hun werk en leven. Wat mij hierin fascineert is, in hoeverre je hierin helemaal vrij kunt zijn en waar je jezelf ook steeds aanpast. Hoe kan die ‘vrije ruimte’ voor jou groter worden zodat je steeds meer doet wat bij je past, waar je plezier in hebt, waar je talent voor hebt en waarmee je betekenis kunt hebben. Dit betekent ook dat je vanuit meer verantwoordelijkheid gaat leven en werken. De liefde voor het leven en de vrijheid die hierin voor iedereen ligt, vormen voor mij de belangrijkste inspiratiebron.

Zo kan ik mensen helpen bij het creatieproces om van visie, bezieling en inspiratie tot concrete vorm te komen. Inmiddels heb ik hier meer dan 20 jaren ervaring in binnen diverse functies: Zelfstandig trainer, coach, outplacement-adviseur en loopbaanbegeleider, mediatior, leidinggeven en coördinatie op diverse niveaus, docent en mentor

Sinds 2002 werk ik hierbij als zelfstandige (Bureau de Poort).